Megváltozott NAV számlaszámok

2012. január 12-étől új számlaszámokat használ az Adóhivatal!
Ez azt jelenti, hogy a korábban megszokott adók és járulékok számlaszámai helyett új számlákra kell utalni a kötelezettségeket!
Az új számlaszámok jellemzően minden kifizetőt és munkáltatót érintenek!

Változásoknál említést érdemelnek mindenekelőtt a munkáltató vagy kifizető által levont járulékok, adók. 2012. január 12-től új számlaszámra kell utalni többek közt az alábbiakat:
Személyi jövedelemadó, Nyugdíjbiztosítási járulék, Egészségbiztosítás járulék, Egészségügyi hozzájárulás.

Legyünk figyelmesek a számlaszámok böngészésénél, hiszen a fent említett adónemek mindegyikéből kettő számlaszám van: egyik számlát a munkáltatóknak, másikat a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek tartják fent!
Mint munkáltatónak, kifizetőnek a 291-294-es adónemekre kell a járulékokat, adókat bevallani és megfizetni (korábbi 100-as adónemek helyett – ezek maradtak a magánszemélyeknek)!

2012-től a korábbi munkáltatói járulékokat felváltotta egy új adónem, a „Szociális hozzájárulás” melyet a munkáltató, kifizető fizet a bruttó illetmény (jövedelem, megbízási díj, stb.) után. A Szociális hozzájárulást természetesen külön számlaszámra kell utaljuk.

Amennyiben véletlenül téves számlaszámra utaltunk, akkor sincs nagy probléma, hiszen a 17-es nyomtatvány segítségével lehetőségünk van az egyes adófolyószámlák közötti átvezetésekre.

Az új adószámok letölthetőek innen >>>