A család érték

NEA
feed-image

Budapest, 2011. július 18. – Több mint 800 szavazattal, Gyöngyöst és Székesfehérvárt megelőzve Veszprém nyert a WWF Facebook oldalán meghirdetett szavazáson. Így a NaturAqua önkéntes napot 2011. július 23-án, szombaton 10.00 órától a Völgyikút parkban rendezik meg. Várják az önkéntesek jelentkezését, hogy együtt szépítsék meg ezt a népszerű zöldterületet!

A veszprémi Völgyikút Park egy még természetes formájában hagyott, bakonyi erdőrészletet rejt alig pár percre a városközponttól.  Ez a dús aljnövényzetű, sűrűn benőtt erdő nem csak a páramegtartást segíti, de a közeli Fenyves utcai parkerdővel együtt ideális élőhely az állatoknak is. A madárfajok mellett az erre kirándulók többször láttak már rókát, borzot. A park azért került be a kiválasztható helyszínek közé, hogy erre az értékes területre felhívják a városlakók figyelmét.

A parkban a NaturAqua és a WWF önkéntesei cserjéket és évelőket ültetnek a sétányok mentén, hogy még szebb környezetben tehessünk sétát a tóhoz és a karsztforráshoz. A fák hűs árnyékában pihenőszigetet helyeznek ki, rendezik a patak medrét, lefestik a padokat és korlátokat, és a szemetet is összeszedik.

Az önkéntesek jelentkezését az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen várják.

Bővebben...

 

A magyarországi szervezés egyik kiemelt területe, hogy az Európai Év eseményeire ne csupán koncentráltan, a fővárosban kerüljön sor, hanem a lehető legszélesebb körben, a megyeszékhelyeken is lehetőség nyíljon a személyek és szervezetek bevonására, tájékoztatására. A Bizottság szervezésében megvalósuló európai turné mintájára az Európai Év már megvalósult intézkedéseit, eseményeit, eredményeit bemutató rendezvénysorozat. Összhangban a Közösség szintjén megvalósuló programokkal szükséges az európai turné kiterjesztése annak érdekében, hogy ne csupán egyetlen héten és helyszínen találkozhassanak a polgárok az önkéntes standdal. Megyei (megyeszékhelyeken megvalósuló) rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy a társadalom egésze részt vehessen az Európai Év kínálta lehetőségek kihasználásában, az ismeretek bővítésében és azok átadásában is.

Fontos, hogy lehetőség nyíljon a kulturális intézmények, könyvtárak bekapcsolódásra, illetve a kulturális intézmények programjaival történő összehangolására, valamint kiemelten fontos az érdeklődők konkrét bekapcsolódási lehetőségeiről - az önkéntességi tevékenység kifejtésének lehetőségeiről, módjairól, helyszíneiről - való tájékozódás.

Időpont: 2011. júliustól novemberig

Helyszín: megyeszékhelyek

Szervező: KIM, Önkéntes Központ Alapítvány

Tovább a részletes programhoz >>>

 

 
Vannak szervezetében önkéntesek és szeretné megmutatni eredményeiket?
Vagy szeretné, ha önkéntesek segítenék munkáját, de ennek szervezéséhez segítségre van szüksége?
A NyICITA (Nyilvánosságért és Civil Társadalomért Alapítvány ) az „Önként és dalolva” projektjének köszönhetően lehetőséget ad erre Önnek.
AMIT KÍNÁLUNK:
- Projektünk keretében egy kiadványt készítünk, ennek tartalma:
- Önkéntességről általában
- Önkéntes programban résztvevő Veszprém megyei szervezetek rövid    bemutatása és elérhetősége
- Vállalati önkéntesség és cégek bemutatkozása
- Jó példák bemutatása
- Toborzólap

Bővebben...

 

Megváltozott az a postázási cím, melyre a Minisztérium felé be lehet jelenteni, hogy  szervezetük/egyesületük Önkéntest kíván foglalkoztatni, és eddig nem volt regisztrációs számuk.
A bejelentő lapot ( lsd. melléklet) az alábbi címre kell küldeni:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Esélyegyenlőségi Főosztály
1055 Budapest, Hold u. 1.

Üdvözlettel:
Győri Judit
Veszprém Megyei Önkéntes Központ koordinátor

 

 

Környezetvédelmi juniális

Egyesületünk (MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub) az Önkéntesség Európai Éve alkalmából rendezett Önkéntesek Hete akcióprogram keretében"Környezetvédelmi júniálist" rendez.

Rendezvény időpontja: 2011. június 11. szombat 11.00 órától 17.00 óráig

Rendezvény helyszíne: Balatonfüreden a Búvárbázisunkon ( a kemping mellett, a savanyú víz forrással szemben)

A rendezvény kapcsán:

- mi merülést is hajtunk végre,

- de lehetőséget kívánunk biztosítani, (és szívesen vesszük a programunk színesítéseként) több más civil szervezetnek a részvételre, bemutatkozásra.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel, kérlek keressetek meg a pontosítás miatt.

Üdvözlettel: Olajos Károly (elnök) 70/317-4393

 

 

Önkéntes Hét a Fekete Seregnél

A Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület az Önkéntes Központ Alapítvány támogatásával, pályázat útján önkéntes hetet tart 2011. június 3. és 11. között.

Az Önkéntesek Hete, országos program keretén belül az elkövetkező héten fiatalok segítségével felújítsuk a Teleházat és új színt adunk a fehér falaknak. Óriás képeket festünk és kipróbáljuk, milyen graffitit fújni, megfessük a legnagyobb világtérképet, valamint a kisiskola udvarába kisebb játékteret rendezünk be kicsik és nagyok számára.

Óriás malom, lengő teke és sok más érdekesség vár majd, amennyiben a "segítő kezek" összefogásával megszínezzük mókával a hétköznapokat.

Június 11-én, szombaton önkéntes piknikkel zárjuk a hetet.

 

  • 13 órától - Önkéntes Tábla és a Kert ünnepélyes átadása, kiállítás megnyitó az elkészült alkotásokból.
  • 14.00-15.00 - "Az önkéntességről egy málnaszörp mellett"-formabontó kerekasztalbeszélgetés meghívott vendégek és gyerekek között.
  • 15.00-16.00 - Játékok a világ minden tájáról. Külföldi és külföldön járt önkéntesek képes, játékos beszámolói és bemutatkozói.
  • 16.00 - Filmvetítés - Nagyvázsony az önkéntesek szemével - válogatás az elmúlt évek önkéntes projektjeinek kisfilmjeiből. A játékok birtokbavétele, családi ping-pong és csocsóverseny, közösségi játékok.
  • 19.00 - Programzárás

 

Várunk június 3.-11. között 13 órától a Teleházba, ameddig a kedvünk tartja.

 

 

 

 

Nyertes pályázatok listája

Kedves Pályázók, Érdeklődők!

Az Önkéntesek Hete keretében megvalósuló programok támogatására kiírt pályázatra nagyon sok értékes munka érkezett. A mellékelt táblázatban olvasható a nyertes pályázók, programok listája.

Sikeres önkéntes programokat kívánunk! Önkéntes Központ Alapítvány

A nyertes pályázók listája az Önkéntes Központ Alapítvány honlapján >>>

 

 

A Veszprém Megyei Önkéntes Centrum az önkéntesség jogi oldaláról szóló szakmai fórumra hívja Önt, ahol a munkaügyi, adózási kérdésekről és a szociális törvényben szereplő, a bérpótló juttatáshoz szükséges önkéntesség lehetőségéről lesz szó.

Időpont: 2011. június 9. csütörtök, 14 óra -16 óra

Helyszín: Veszprém, Polgármesteri Hivatal, B épület, Kis házasságkötő terem

PROGRAM:

•  Köszöntő 
Mátyás Mónika - Veszprém Megyei Önkéntes Centrum vezetője

•  Önkormányzat – önkéntesség
Brányi Mária – Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere

•  Önkéntességgel kapcsolatos ellenőrzések 
Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége

•  A szociális törvény és az önkéntesség kapcsolata
Meghívott önkormányzatok szociális szakemberei: Veszprém, Herend, Ajka

•  Önkéntesek költségtérítésével, juttatásával kapcsolatos tájékoztató
Nemzeti Adó- és Vámhivatal/felkért szakértő

Jelentkezési lap letöltése >>>

Kérjük, részvételét 2011. június 7. kedd, 12 óráig jelezze a csatolt regisztrációs ívvel az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímen.

A program Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

 

Az Európai Unió határozata szerint a 2011-es évet az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének nyilvánítja. Az Év várhatóan segít majd bebizonyítani, hogy az önkéntesség az aktív polgárság és a demokrácia egyik kulcsfontosságú tényezője. A 2001-ben ünnepeltük az ENSZ önkéntesek nemzetközi évét, így az EU év ennek a kezdeményezésnek a 10. évfordulója lesz. Jelenleg tervezés alatt áll, hogy az Önkéntes Év alatt Magyarországon milyen rendezvények valósuljanak meg. Különös jelentőséget ad az Önkéntes Évnek, hogy 2011 első félévében Magyarország lesz az Európai Uniós Tanácsának soros elnöke.
A Nemzeti Civil Alap az Önkéntes Évre való tekintettel kiemelten kezeli majd az összes pályázatban az önkéntesség megjelenését.
Az NCA Tanács döntése értelmében az önkéntesekkel és az önkéntesség fejlesztése érdekében megvalósuló pályázatok támogatására a Civil Szolgáltató és Fejlesztő és Információs Kollégiumon keresztül várhatóan 114 millió Ft-os keretet biztosít. 

Mátyás Mónika - Nemzeti Civil Alap alelnök, a Tanács KD régiós delegáltja

 

Rengeteg szervezet működik régiónkban, akik rendelkeznek egy önkéntes bázissal, vannak olyan lelkes és motivált személyeik, akik a helyi közösségből alkalomszerűen vagy állandóan segítik munkájukat. Amennyiben nemzetközi színtéren is szeretnének mozgolódni, akár (18-30 év közötti) fiatalunkat külföldre küldeni, vagy egy külföldi, hasonló korú fiatalt szervezetünkben szeretnénk fogadni, kiváló lehetőséget ad az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS). Az Európai Uniós program tulajdonképpen egy pályázati lehetőség, mely a program során felmerülő összes költséget fedezi (Egyszeri oda-visszaút finanszírozása; teljes körű biztosítás az önkéntesség teljes időtartamára; szállás, ellátás; helyi közlekedés; zsebpénz; nyelvi képzés).

Az önkéntes szolgálat által a fiatalok hosszabb-rövidebb (max 12 hónap) időre be tudnak kapcsolódni egy non-profit szervezet mindennapos munkájába egyedül, vagy csoportosan. 
Megismerkednek a fogadó ország kultúrájával, nyelvével, munkakultúrájával, miközben különböző készségeik fejlődnek.
Tehát nemcsak hazai, hanem külföldi önkénteseket is fogadhatunk, mellyel erősíthetjük nemzetközi kapcsolatainkat és színesíthetjük kulturális életünket, amely nem csak a szervezet, hanem az egész helyi közösség életét is gazdagíthatja.

További információ: www.mobilitas.hu/flp; tanácsadás: www.mobilitas.hu/kdriszi

Jelinkó Mónika

FSZH MOISZ KDRISZI

 

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. Hazánkban az elmúlt 20 évben a "közérdekű, kötelező felelősségvállalásból", önként, fizetés nélkül, valamilyen fajta közjó ellátásáért -formális vagy informális keretek között -végzett tevékenységgé vált.
Önkénteskedni sokféleképpen lehet, egyedül vagy csoportosan, itthon vagy külföldön, alkalomszerűen vagy hosszú-távon, fiatalon vagy idősen. A lényeg, hogy pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül, saját döntés alapján tevékenykedünk úgy, hogy mások hasznára legyünk. Magyarországon készült vizsgálat alapján (A magyar önkéntesek motivációinak vizsgálata-Bartal Anna Mária, Kmetty Zoltán, 2010.) kiderült, hogy a megkérdezett önkénteseket 3 tényező motiválja az önkénteskedésben. Az egyik az érték faktor, ami azt jelenti, hogy az önkéntest legfőképpen a másokon való segítés, egy társadalmi ügy vagy egy társadalmi csoport melletti elköteleződés motiválja. A másik Az elismertség faktor, azaz önkéntes számára fontos, hogy - különösen a szervezet, ahol tevékenykednek és annak munkatársai is -elismerjék munkájukat. 
A szociális interakciók motivációs faktor, azaz az önkéntesség számukra közösségi élményeket, kapcsolati lehetőségeket is ad. 
Tehát az önkénteseknek számára jelentő örömforrás mellett, szervezetünknek nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy önkéntesünk munkáját elismerjük, igazi csapattagnak érezze magát nálunk, így biztosíthatjuk a hosszú távú együttműködést. Az elismerés formáit természetesen minden szervezet maga választja, akár önkénteséhez igazodva, szóban vagy írásban, négyszemközt vagy a szervezet tagjaival. Magyarországon eddig még nem kapott kellő figyelmet az Önkéntesek Nemzetközi Napja, így ezúton is szeretnénk arra ösztönözni az önkéntesekkel dolgozó, önkéntességgel foglalkozó szervezeteket, hogy használják fel ezt az alkalmat arra, hogy még nagyobb elismerést szerezzenek az önkéntességnek és az önkéntesek által elvégzett munkának. Egy kiváló alkalom arra, hogy megköszönjük önkénteseinknek segítségüket, hogy együtt ünnepeljük közös sikereinket és alapot adjunk a további eredményes munkánkhoz.

 

Forrás: www.europa.eu

„Ha azt szeretnénk, hogy a jobb és biztonságosabb világgal kapcsolatos reményünk ne maradjon puszta vágyálom, nagyobb szükségünk lesz az önkéntesek közreműködésére, mint valaha" – nyilatkozta Kofi Annan. Csaknem százmillió európai szenteli idejét és szaktudását a rászorulóknak ebben a szellemben, eképpen is viszonozva a közösségétől kapott támogatást. Egy nyugdíjas művészettanár előadásokat tart a külföldi látogatóknak egy múzeumban az európai képzőművészeti remekművekről. Egy középiskolás diák felolvas a beteg gyerekeknek az egyik kórházban. Egy korábbi válogatott labdarúgó edzéseket tart a helyi klubban. Ezernyi módon járulhatunk hozzá a világ jobbá tételéhez. Annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet ezen erőfeszítésekre, és egyre több polgárt buzdítson önkéntes tevékenységre, az Európai Bizottság a mai napon útjára indította Az Önkéntesség Európai Éve – 2011 programot. Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztos, Jean-Marc Delizée, Belgium szociális ügyekért felelős államtitkára, valamint Marian Harkin európai parlamenti képviselő együtt mutatták be az év szlogenjét: „Legyen önkéntes! Tegyen a változásért.”

Bővebben...

 

 

Forrás: www.onkentesseg2011.hu

Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve lesz. A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az ENSZ a nemzetközi önkéntesség évének nyilvánította a 2001-es évet. A program elindításával azt remélik, hogy az növelni fogja az önkéntesség népszerűségét, segít jobban tudatosítani az abban rejlő társadalmi értékeket, növelni fogja az állampolgári részvételt, és nem mellékesen segíthet a gazdasági válság leküzdésében is. Egy 2010 májusában készített Eurobarometer tanulmány szerint tízből három európai saját bevallása szerint aktívan vállal önkéntes munkát. A Bizottság becslései alapján az önkéntesség 0,5-5% között járul hozzá az EU GDP-jéhez, míg majdnem 100 millió felnőtt vesz részt valamilyen önkéntes munkában Európában. A gazdasági válság idején az Európai Unió számára kiemelten fontos az önkéntesség értékének elismerése. Az Önkéntesség Európai Éve "alacsony befektetést igénylő és magas megtérüléssel járó stratégia, amely gyorsítja az európai gazdaság felépülését (a válságból)", mondta el Marian Harkin ír európai parlamenti képviselő asszony a program hivatalos bejelentésekor, és úgy vélekedett, hogy az "önkéntességet nemcsak társadalmi értékként, hanem hatékony és fenntartható fejlődési stratégiaként kell szemlélnie Európának".

 

Bővebben...

 

"TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" hulladékgyűjtési akció – 2011.május 21.

  • melyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Önkéntes Központ Alapítvánnyal (ÖKA) együttműködve szervezett.
  • mindenhol csatlakoztak az akcióhoz,  több kisebb településről
  • A kezdeményezésre országszerte 800 helyszínen mintegy 162.000 önkéntes mozdult meg, és több ezer tonna szemetet szedett össze.
  • Ezzel a TeSzedd! Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójává vált.
  • az Önkéntesség Európai Évének legfontosabb hazai eseménye


Az MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub TeSzedd akciója

Neked Nem Kell víz alá merülnöd, hogy kincset találj!Azt megteszik majd, a BÚVÁROK!Persze Ők se kincset hoznak fel,hanem  szemetet!

Május 21-én „TEszedd  2011. Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióprogram keretében Balatonfüreden a Tagore sétány melletti partszakaszon víz alatti szemétszedést hajtunk végre.  De van ám szemét (sajnos!) a parton is!  Segíts azt összeszedni! Rajtad is múlik, hogy ahol eddig szemét volt, most ott kincs legyen! Ha szeretnéd közelebbről megismerni a búvárok életét, azt a tevékenységet mellyel elősegítik a környezetünk védelmét, bepillantást nyerni a víz alatti világ szépségébe, látogass el a Búvármajálisunkra!

Várunk a Bázisunkon a Savanyú víz forrással szemben!

 

 

 

 
Keresés az oldalon
Hirdetés
Belépés
Veszprém Megyei CSEÖH
Hirdetés
Veszprém Megyei Civil Kerekasztal
Hirdetés
Önkéntesség Európai Éve Veszprém Megyei Információs Pont
Hirdetés
Feliratkozás a levelezőlistára

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Feliratkozás hírlevélre

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin